Kategória: Mozgásformák, sport

Mit kell másként tennem?

Napjainkban az átlagember életmódja hagy némi kívánnivalót maga után.

Legtöbbünkkel így van ez. Nem élünk egészségesen, gyorsételeket fogyasztunk, nem mozgunk eleget, és nem is pihenünk annyit, amennyi szükséges lenne. Mindez rendkívül sok veszéllyel járhat.


Mai rohanó életünkben a rendszeres testmozgás és az egészséges életmód nem mindig megvalósítható. Míg egyesek munkaidejükből kifolyólag nem érnek rá nap, mint nap edzeni, addig mások csupán lustaságból, vagy szintén időhiány miatt nem sportolnak. Az egészséges táplálkozás szintén nem minden esetben valósítható meg munkahelyünkön, vagy akár az otthonunkban. Lássuk, hogyan lehet a hétköznapi teendők mellett, egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb életmódra váltani.

Az emberek többsége kifogásokat keres, miért nem kezd bele egy diétába, egy tisztítókúrába, vagy miért nem sportol. Az időhiányra hivatkoznak, hogy úgysem lenne hatása, és ők nem is élnek olyan egészségtelenül, hiszen nem esznek minden nap gyorsétteremben, néha futnak a busz után, és olykor-olykor gyalog mennek fel a negyedik emeletre. Ezekkel a kijelentésekkel maguknak hazudnak, és mentegetőznek, holott tudják, hogy szükségük lenne az életmódváltozásra.

Első lépésként nézzük a mozgást! Az ideális mozgás egy felnőtt ember számára napi 30 perc. Erre – bármennyire is az ellenkezőjét hisszük – jut idő, ha akarjuk. Igen, ha akarjuk. Mivel az életmódváltás is, mint minden, a fejben dől el. Ha elhatározzuk, hogy megváltoztatjuk az életünket, és valóban teszünk is ezért, akkor meglepően nagy fejlődést érhetünk el. Tehát napi 30 perc aktivitás már jelentős változáshoz vezethet. Ennek számtalan módja van. Eljárhatunk például futni a közeli parkba, elmehetünk egy edzőterembe, de akár otthon is végezhetünk néhány egyszerű, de hatásos gyakorlatot.

A rendszeres testmozgás lényege valóban a rendszeresség. Nem kell minél több időt tornával vagy futással tölteni. Elég, ha az említett napi fél óra mozgás megvan, és már egy hét után érezhetjük a változást. Szervezetünk igényelni fogja az edzést, és egyre több energiával fog feltölteni minket. Kezdjük néhány egyszerűbb gyakorlattal, és csak párszor ismételjük őket. Napról napra növeljük az ismétlések számát, így fokozatosan szoktatjuk hozzá testünket a terheléshez. Ha valaki nem bír fél órát egyfolytában futni, ne tegye. Kezdetben kocogjon néhány percig, majd ha elfárad, sétáljon tovább. A lényeg, hogy ne álljon meg, mert újra elindulni nehezebb, és az ember könnyen feladhatja. Tehát első nap csak néhány percet kocogjunk, másnap már kicsivel többet, és ennek alapján egyre többre leszünk képesek.

Az otthoni edzésnek számtalan előnye van. Egyrészről, aki nem szeret emberek között mozogni, és nem akar edzőterembe járni, annak lehetősége van rá, hogy nyugodt körülmények között sportoljon. Erre találták ki azokat a dvd-ket, amiken ügyesen kidolgozott feladatsor található. Ma már az interneten is számtalan video található, ami segíthet formába lendülni. Így alkalmunk nyílik rá, hogy otthonunkban, szakszerű segítséggel végezzünk gyakorlatokat. Aki viszont inkább társaságban szeret mozogni, rengeteg edzőterem kínál lehetőséget erre. Ma már szinte minden szórakoztató létesítményben megtalálható egy-egy konditerem, amely nem csak a testmozgásra, de akár az ismerkedésre is alkalmas lehet.

A másik nagyon fontos dolog: a táplálkozás. Az emberi szervezetnek szüksége van a tápanyagokra, és vitaminokra, a legfontosabb, hogy kiegyensúlyozottan és rendszeresen étkezzünk. A napi ötszöri étkezés az ideális. Inkább többször kevesebb adagot együnk, azt könnyebb megemészteni, és hamarabb felszívódik. Fontos, mit eszünk. A legnagyobb szükségünk a vitaminokra, a fehérjére, valamint a szénhidrátra van. Vitamindús gyümölcsöket, zöldségeket naponta vigyünk be szervezetünkbe, ezek szerepet játszanak a különböző betegségek elleni védelem kialakulásában. A fehérje szintén nagyon fontos egészségünk megőrzésében. Együnk sok halat és fehér húsokat, szárnyasféléket. Szénhidrátot tudunk a legkönnyebben bevinni, hiszen az ételek többségében ez található meg. Azonban vigyázni kell, mert a túl sok szénhidrátfogyasztás elhízáshoz vezethet. Igyekezzünk változatosan enni. Minél többször fogyasszunk párolt zöldséget, illetve minél kevesebb zsíros ételt. Kerüljük a gyorséttermeket, és a túlzott édességfogyasztást!

A stressz hatalmas probléma életünkben. Egészségügyi és lelki gondok egyaránt kialakulhatnak az idegeskedés miatt. Munkahelyünkön, a közlekedésben, és magánéletünkben is adódnak olyan helyzetek, amelyek nem várt izgalmakat okoznak. Ezek rendszeressé válása stresszes életvitel okoz, és ez növeli olyan betegségek kialakulását, mint a gyomorfekély, a depresszió, vagy a pánikbetegség, és sajnos olykor szívinfarktushoz, vagy agyvérzéshez vezethet.

Korunk szintén nagy problémája a kialvatlanság. Sokszor a munka, a rendszertelen élet, és a kiadós bulizás okozta fáradtságot nem pihenjük ki kellőképpen. Későn fekszünk le, és korán kelünk, ami nem egészséges. Gyakran ébredünk fáradtan, karikás szemmel. Ezt úgy előzhetjük meg, ha megpróbálunk este tíz óránál nem később lefeküdni. Fontos az is, hogy kényelmes ágyon, illetve a nekünk megfelelő párnán aludjunk. Az energiahiány oka legtöbb esetben az alváshiány, tehát szükség van elegendő alvásra, hogy jól teljesítsük a feladatainkat.

Ha napközben mégis elfogyna az energiánk, néhány ügyes trükkel pótolhatjuk azt. Vegyünk egy hétköznapi példát! Délután van, a munkahelyünkön nagyon elálmosodunk, elfogy az erőnk, és legszívesebben hazamennénk és aludnánk. Ha van alkalmunk rá, hallgassunk megnyugtató zenét, és máris egy kicsit feltöltődünk. Jó módszer, ha becsukjuk a szemünket, veszünk néhány mély levegőt, és közben valami kellemes környezetre, helyszínre gondolunk. Ez is sok energiával tölt fel, és hamar visszatérhetünk a munkához.

Ha meg akarjuk változtatni mindennapjainkat, hogy egy jobb és egészségesebb életet éljünk, akkor bizonyos dolgokat alapvetően kell megváltoztatnunk. Összefoglalva tehát: a rendszeres mozgás, a változatos táplálkozás, a megfelelő mennyiségű alvás, a stresszes helyzetek csökkentése, valamint az energia utánpótlás játszanak fontos szerepet az egészséges életmód kialakításában. A legfontosabb azonban az akaraterő. Ha ez megvan, az már fél siker. Ha sikerül rávennünk magunkat, hogy minden nap egy kicsit mozogjunk, odafigyeljünk arra, hogy mit és mennyit eszünk, igyekszünk kipihenni magunkat, és kevesebbet stresszelünk, akkor nagy eséllyel nézünk egy jobb és kiegyensúlyozottabb jövő elé.

Szerző: Kiss Adrienn Éva
Megjelent partneroldalunk, a Netbarátnő hozzájárulásával.
(A cikket beküldte: netbarátnő)Sportolj az életedért! - minden hatodik haláleset visszavezethető a sportolás hiányára
Harmónia! Ez a szó az élet szinte minden területén kiemelt jelentőségű, így a sport területén is. Ha nem sportolsz, átvitt értelemben, de az életedbe kerül. A sportolásból számos előny származik. Egyrészt sokkal kevésbé beteges az optimálisan sportoló ember,... »

90 napossal 90 kiló ellen
Újra a régi akarok lenni, erről szól most az életem. 90 napom van rá. Ha a cigiről nyolc év után leszoktam akkor egy diétát is meg tudok csinálni. Vagy nem? »
Minden jog fenntartva © 2024, www.90naposdieta.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) 90naposdieta.hu | WebMinute Kft.