Kategória: Mozgásformák, sport

Tedd már meg végre, légy különb a tucatnál!

Hogy miért is kezdtem neki ennek a cikkírásnak? Szívügyem a sport, az egészséges életmód. Szinte csak olyan fogyis naplókat olvasok, amik már mindenkinek a sokadikak. Unom a címeket, hogy most már tényleg, újra, ez lesz az igazi. Unom, hogy közhelyessé teszik az akaratról, kitartásról szóló kisfilmeket, mindenki magáénak tudja a híres sport szlogeneket.

Szinte csak olyan emberekkel találkozom a környezetemben, akik csak a szavak emberei, semmi teljesítmény nincs a próbálkozásaik mögött. Tudják a tutit, ilyen- olyan étrend, divatos diéta. 1- 2 hétig tartó lelkesedés, kifogás hegyek: női nehéz napok, sok munka, családi elfoglaltság, rossz idő… elegem lett a sok dumából! Végre mutassatok valamit! Legyetek különbek a tucatnál!

Én magam 38 éves, 2 gyerekes nő vagyok. Közel 30 éve sportolok, hol versenyzőként, de a legtöbb időt már hobbistaként töltöttem a sporttal. Napi teljes állásom van, jóval kevesebbet keresek a mostanában meghatározott átlagnál. Megvannak a hétköznapi nehézségeim, problémáim…

Szeretném pár alapvető problémára felhívni azok figyelmét, akik újra, és újra fogyózni akarnak, mert állandó a kudarcélményük. Nem vagyok szakértő, én sem vagyok tökéletes. Nem kell annak lenni... semmi bajom a ducikkal sem, de vagy fogadják el magukat úgy, ahogy vannak, vagy fogyjanak le… vagy ami a legfontosabb lenne: ne is hízzanak el!

Először a táplálkozásról
- Csak attól nem hízol el, amit nem is eszel meg!
- Ha nem fogysz kellőképpen, akkor több kalóriát viszel be, mint amennyit elhasználsz - ilyen egyszerű! Hiába számolgatsz!
- A házimunka és a gyerekek utáni rohangászás nem sport!
- A család és a gyerekek szeretete nem abban mutatkozik meg, hogy hétvégente halomban áll a sütemény! Számos más módja van ennek..
- Mértéket kell tartani az evésben!
- Bűnözős napok nincsenek, amikor mindenből töménytelen mennyiséget lehet enni!
- Lehet és szerintem kell is néha kevés édességet enni, mert az ember megcsömörlik attól ha megvon magától mindent, de itt a mértékletesség tényleg nagyon fontos!
- Ma már nem úri passzió egy kifőzdéből házhoz, ill. munkahelyhez rendelni az ebédet. Rendeljük meg előre egy hétre a FÉL adag ebédünket! Így biztos nem csábulunk el!
- Ne evéssel jutalmazzuk magunkat egy kemény edzés után! Sokan beleesnek abba a hibába, hogy most igazán megdolgoztam érte, jogosan jár a süti, fagyi, több pihenő. Ebből megint az lesz, hogy több kalóriát viszünk be, mint amit elhasználunk.
- Minimális cukor és kenyér! A cukros tea tök felesleges, sima csapvíz tökéletesen oltja a szomjat, és hidratál! Kenyér helyett nagyon jó a puffasztott búza, és rizsszelet. Olcsó és finom.
- A legtöbb gyümölcsnek is magas a cukortartalma, így ezzel is óvatosan!
Az internet egyébként remek forrás arra, hogy szakemberek által összeírt étrendeket lehet találni, különböző testépítő, fitness oldalakon. Én csak pár alapvető dologra hívtam fel a figyelmet.

És most a sportról
Sajnos saját tapasztalatom az, hogy sportolni szeretni kell. Akinek fiatal korától nem volt jelen az életében, annak nem sok esélye van, hogy később hosszú távon folytatni tudja.
- Nagyon nagy akaraterő kell, tűrőképesség, lemondás. Szinte az egész életet úgy kell berendezni, hogy heti több alkalommal erre komoly órákat kell szánni.
- Vállalni kell a környezet rosszalló pillantásait, hogy nem úgy élsz, ahogy a többség. Időt kell elvenned mástól, át kell értékelned a fontossági sorrendjét a teendőidnek.
Én már rendszeresen megfőzök pénteken este, hogy hétvégén tudjak sokat edzeni, és pihenni (mert anélkül nem megy), így nálunk ritka a frissen készült ebéd vasárnap.
- Tévedés azt hinni, hogy aki régóta sportol, annak könnyű! Nagyon ritka az az edzés, amikor minden összejön. Fáradtság, stressz, rossz időjárás, betegség, időhiány, ez mind mind az utunkban áll, mégis legyőzzük az akadályokat. Nem könnyű, még ennyi év után sem!

- Tervezd meg előre a heti edzésnapjaidat, de mindig legyen alternatíva, ha valamelyik mégis elmarad külső okok miatt, azt mikor pótolod be! Inkább több legyen, mint egy elmaradjon.
- Otthon tornázni nem elég! Nagyon ritka az az ember, aki otthon becsületesen, hajtósan végigcsinálja az edzését. Kell a motiváció, más ember véleménye, kizökkenni az otthoni teendőkből. Nem lehet teljes intenzitással edzeni, miközben a gyerek nyafog, és meg kell keverni a levest! Mentálisan is készülni kell az edzésre, és mivel fejben dőlnek el a dolgok, ezért az edzésre szánt időt meg kell adni magunknak!
- Sose annyit eddzél, amennyi jól esik! Az nem elég semmire! A változás, a fejlődés csak akkor kezdődik el, ha egyre többet dolgozol! Ha semmi szervi problémád nincs, akkor ne kíméld magad. Előbb utóbb megismered a tested jelzéseit, és tudni fogod, mikor mennyire hajthatod ki magad. De ehhez időnként túl kell lépned a határaidat!
- Ha sok a kifogás, már régen rossz! Mindenkinek megvannak a maga problémái. Nincs majd holnap, majd jövő héttől, majd januártól! Miért? Mi lesz akkortól? Miért nem lehet ma?
Ha ma nem alkalmas, akkor holnap sem lesz, és azután sem..

Higgyétek el, megéri! Magatokért teszitek, senkinek nem lehettek olyan fontosak, mint magatoknak. Hamar jönni fognak a pozitív hatások, a dicsérő szavak, a kisebb méretű ruhák.
Új ismerőseid lesznek, akikkel örömmel üdvözlitek egymást, nyitottabb leszel a világ dolgai iránt. Empatikusabb, elfogadóbb, segítőbb. Had ne soroljam a sport jótékony hatásait!
És az önértékelés! A legfontosabb! Hogy megtetted, amiről nem tudtad, hogy képes vagy! Hogy megtetted, pedig fájt, nem esett jól. Hogy különb vagy a tucatnál! 
(A cikket beküldte: dragonlady)Cél: a félmaraton
Talán a legbolondabb ötletem volt, amit valaha kitaláltam. De nem bántam meg. Semennyire sem. Tényleg megváltoztatta az életemet. Rendszeresen futottam eddig is, de csak néhány kilométereket, nem hosszú távokat, pláne nem 21-et. Szóval ez nagy döntés volt és nagy... »

Könnyített 90 napos fogyókúrám
90 napos fogyókúrába kezdtem, de nem igazán bírtam az eredeti szabályokat. Módosítottam rajta egy kicsit és így is sikerült 13 kilót fogynom. Remélem tudok segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nehéznek találják az eredeti 90 napost. »
Minden jog fenntartva © 2024, www.90naposdieta.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) 90naposdieta.hu | WebMinute Kft.